Számos étel ital tartalmaz természetes savakat, melyek felpuhítják, feloldhatják a fogzománcot (fogerózió) Jelei: Fogszövet vesztés, Fog sárgás elszíneződése Fogérzékenység További kockázati tényező: Reflux, Gyomorégés, Bizonyos gyógyszerek, Rossz fogmosási technika(erős dörzsölés), Túl kemény sörtéjű fogkefe. Erre a problémára kifejlesztett fogkrém saválló védőréteget képez a fogon, hozzávaló szájöblögetővel hatásos lehet. Megelőzés: A Törökugrató Dental Fogászat Budaörsél nem győzzük hangsúlyozni a prevenció fontosságát!
- magas kálcium,foszfor tartalmú étrend (tejtermék)
- savas italokat külön ne,legfeljebb étkezéseknél igyon.Ne tartsa sokáig a szájában.
- savas ételeket minél ritkábban
- nagy mennyiségben fogyasszon cukormentes alacsony savtartalmú italokat
- serkentse a nyálelválasztást (pl.: cukormentes rágó)
- Dentin túlérzékenységre kifejlesztett fogkrémek kálcium-foszfát tartalmúak,vagy stroncium-acetát segítségével a dentin csatornákat zárják le, vagy kálium-nitrát összetételűek.